Examentraining

Examentraining

- Wat is examenbegeleiding? –

Met zelfvertrouwen het examen in!

Het eindexamen is een spannende en belangrijke gebeurtenis. Het moment waarop alles wat de leerling in de voorgaande jaren heeft geleerd eruit moet komen. Om leerlingen optimaal voor te bereiden op het eindexamen bieden wij examenbegeleiding aan. In onze examenbegeleiding is er veel aandacht voor het maken van een goede planning, kennisvergroting en zelfvertrouwen. Met als uiteindelijk doel: slagen voor het eindexamen!

- Hoe gaan we te werk? –

De volgende onderwerpen komen aan bod (afhankelijk van de individuele hulpvraag van de leerling):

  • - Planning: De laatste maanden voor het eindexamen maken we samen met de leerling een planning. Hoe maak je een realistische planning, maar vooral … hoe houd je je aan deze planning!
  • - Kennisvergroting: Samen met de leerling wordt de eindexamenstof van één of meerdere vakken grondig doorgenomen. Examenvaardigheden worden getraind en examenopgaven worden samen geoefend en besproken. De leerling krijgt hierbij tips en trucs, en de belangrijkste valkuilen van het vak komen aan bod.
  • - Zelfvertrouwen: Veel leerlingen piekeren over hun naderende examens. Leerlingen zeggen dan wel dat ze last hebben van 'examenstress' of 'faalangst'. Maar wanneer kan je zelfvertrouwen een probleem zijn bij het maken van examens? In onze begeleiding besteden we veel aandacht aan het vergroten van het zelfvertrouwen van de leerling. De leerling wordt geholpen door helpende gedachten (““Ik doe mijn best en dat is goed genoeg.”) te formuleren ipv niet-helpende gedachten (“ik kan het niet.”, “ik krijg straks een black-out.”). Daarnaast wordt aandacht besteed aan ontspanningstechnieken, en het maken van realistische doelen.
  • - Maar ook zaken als concentratie en motivatie kunnen aan bod komen tijdens de begeleidingen.

In overleg met ouders worden afspraken gemaakt wanneer de leerling naar Praktijk ABC zal komen voor de examenbegeleiding. Over het algemeen vinden de begeleidingen 1x per week op een vaste dag en tijdstip plaats. Maar ook spoedcursussen (bijvoorbeeld in de meivakantie) zijn mogelijk.