Afname NIO

Afname NIO

De NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) wordt gebruikt voor het bepalen van het juiste niveau van Voortgezet Onderwijs. De NIO bevat 6 onderdelen, die vragen naar inzicht op het gebied van taal (drie onderdelen), rekenen (twee onderdelen) en ruimtelijk inzicht (één onderdeel).

De NIO kan worden afgenomen bij leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs, en leerlingen van klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs. Als de NIO wordt afgenomen in groep 8 van de basisschool (in plaats van of naast een schoolvorderingentoets), dan dient de uitslag om het advies te ondersteunen dat de basisschool geeft over het voor het kind meest geschikte niveau van vervolgonderwijs. Wordt de NIO afgenomen in klas 1, 2 of 3 van het voortgezet onderwijs, dan dient de uitslag om te kijken of het kind op zijn/haar plaats zit binnen het gekozen onderwijsniveau.

De NIO test is een betrouwbaar en valide alternatief voor de Cito-eindtoets en wordt daarom veel ingezet ter vervanging van de Citotoets of als second opinion. Het verschil tussen een intelligentietest als de NIO en een schoolvorderingentoets als de Cito-eindtoets is dat een schoolvorderingentoets meet wat kinderen hebben geleerd in 8 jaar onderwijs (de feitelijke schoolprestaties) en een intelligentietest bepaalt wat kinderen ‘in huis hebben’ (de mogelijke schoolprestaties).

Afname onderzoek:

De NIO wordt op school klassikaal afgenomen. De afname van de NIO duurt ongeveer twee uur. Tijdens de afname is er een korte pauze waarin iets genuttigd kan worden.

Meer weten:

Wilt u meer weten over de afname van een NIO? Of wilt u een offerte op maat aanvragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wilt u vaker gebruik maken van de diensten van Praktijk ABC, denk dan aan onze ‘Strippenkaart’.